Grip op beloning bij betaald voetbal organisaties
Grip op beloning bij betaald voetbal organisaties
De Federatie Betaald Voetbal Organisaties, de FBO, is de werkgeversorganisatie voor het betaald voetbal in Nederland. Opgericht in 1968. De leden zijn de betaald voetbalclubs in Nederland, uitkomend in de Ere- en Eerste Divisie.
De FBO en Fit-to-Position helpen de Betaald Voetbal Organisaties, BVO’s, met het verkrijgen van een beter inzicht in en grip op de beloning en het beloningsbeleid; met als doel kostenbeheersing in samenhang met verbetering van prestatie en ontwikkeling van medewerkers. Dit is niet in een dag bereikt; daarom hebben we het initiatief een project genoemd.
Het project biedt de volgende instrumenten:
- Bibliotheek met referentiefuncties
- Zelf functies maken met bouwstenen uit de bibliotheek met de Functiecomponist
- Waarderen van de eigen functies met behulp van Fuwafit
- Benchmarken van salaris
- Koppelen van alle instrumenten in de gesprekscyclus van Fit-to-Position
De instrumenten zijn zo gekozen dat een BVO naar wens een eigen toepassing kan maken en zelf aan de slag kan.
We leggen de instrumenten hieronder verder uit:

“De combinatie van een praktische en laagdrempelig bruikbare tool enerzijds en de pragmatische en no-nonsense ondersteuning vanuit Fit-to-Position anderzijds, maakt het geheel tot een waardevolle samenwerking”.

Maarten van Ingen, HR Business Partner FBO
Bibliotheek met referentie functies
Het handboek bevat 60 functies die voorkomen bij de interne organisatie van de BVO. Iedere functie bevat een omschrijving van het doel van de functie, resultaatgebieden en een voorzet van functie-eisen en competenties passend bij de functie.
Resultaatgebied
Een resultaatgebied is een beschrijving van de werkzaamheden met een beoogd resultaat. Resultaatgebieden kunnen in meerdere functies voorkomen. Vaak zijn er 2 of 3 algemene resultaatgebieden; zoals algemene bijdrage of coördineren en 2 of 3 meer vakspecifieke resultaatgebieden. De resultaatgebieden zijn voorzien van een definitie en voorbeelden van werkzaamheden.
Overzicht van referentie functies

De functies aanpassen aan de organisatie
De referentiefuncties zijn goed voor een gemiddelde BVO. Maar de gemiddelde BVO bestaat natuurlijk niet. En dat zelfde gaat ook op voor functies. Zo zal bij kleinere BVO’s een functie gemiddeld meer resultaatgebieden bevatten dan een functie bij een grote BVO.
Kiezen (, maken) en aanpassen van functies wordt met de functiecomponist gedaan.
Aanpassen met behulp van de functiecomponist

Grip op beloning
Na inzicht in de functies en de inschaling wil je weten wat er wordt betaald. Daarom wordt naast de uniforme beschrijving en wegingsmethode Fuwafit ingezet én wordt jaarlijks een uitvraag gedaan naar salarissen per functie en schaal.
De resultaten worden gedeeld met de clubs.
De beloning zelf; de hoogte, snelheid en wijze waarop een medewerker in salaris start en kan groeien is aan de BVO zelf.
Waarderen

Gevolgd door benchmark

Verbonden met prestatie en ontwikkeling
De HR- of gesprekscyclus is de verbinding tussen de afspraken en evaluatie rondom het functioneren. De beoordelingsuitspraak is dan ook vaak mede onderdeel voor het bepalen van de salarisverhoging.
Binnen het project is er een online model voor de gesprekscyclus en vlootschouw gemaakt.
Kenmerken
